1. Belgium
  2. FUTURO™ Merk
  3. Inzicht in gewrichtspijn
Wetenschapper

Hoe werkt het?

FUTURO™ bandages: ontworpen om gewrichtspijn te verlichten

  • Of u nu te maken hebt met chronische gewrichtspijn die zich in de loop der tijd langzaam heeft ontwikkeld, of met acute pijn als gevolg van een recent letsel, u wilt verlichting. Gewrichtspijn goed behandelen vergemakkelijkt het herstel, voorkomt bijkomende gezondheidscomplicaties en verbetert de algehele kwaliteit van uw leven. FUTURO™ braces en bandages bieden u de juiste steun, het comfort en de pasvorm die u altijd en overal nodig hebt. Lees meer over uw gewrichten en de veelvoorkomende aandoeningen die daarbij optreden, en hoe FUTURO™ bandages daarbij kunnen helpen.

    Deze informatie is niet bedoeld ter vervanging van professioneel medisch advies, diagnose of behandeling. Consulteer altijd een arts als u vragen hebt over een medische aandoening. Sla professioneel advies niet in de wind of wacht er niet mee het in te winnen vanwege iets dat u hier hebt gelezen.


Knie

De knie is een van de grootste gewrichten in het menselijk lichaam en tevens een van de meest complexe. Met zijn ongelooflijke driedimensionale bewegingsvrijheid kan de knie een bron van pijn zijn als gevolg van letsel, veroudering, een operatie of fysieke inactiviteit. Zie hieronder een aantal van de meest voorkomende probleemgebieden.

  • MENISCUS

    Schade aan de meniscus kan doorgaans worden teruggevoerd op slijtage aan het gewricht. In de loop der jaren verliest het weefsel zijn elasticiteit en is het niet langer zo stevig meer. Ongelukken, zoals bij een skitocht of een basketbalwedstrijd, spelen vaak slechts een ondergeschikte rol. Hoewel trauma in sommige gevallen op zichzelf schade kan aanrichten, vormt chronische overbelasting of onjuist gebruik van dit gewricht in ons dagelijks leven - zelfs als we ons niet bewust zijn van een probleem - een andere oorzaak van letsel. Pijn is merkbaar bij alledaagse bewegingen. Kniebandages in combinatie met geschikte sportactiviteiten en fysiotherapie maken deel uit van de behandeling.

  • GEWRICHTSBANDEN

    Blessures aan kruis- en collaterale banden zijn doorgaans het gevolg van een ongeluk waarin de externe krachten die op de knie inwerken, groter zijn dan wat de gewrichtsbanden aankunnen. Of u nu hebt geskied of voetbal hebt gespeeld, intense pijn, snelle zwelling van het kniegewricht en weinig tot geen beweging zijn allemaal tekens van een mogelijke gewrichtsbandenblessure. Bij veel gewrichtsbandenblessures is een operatie nodig. Kniebandages zijn een aanvulling op de daaropvolgende revalidatie.

  • BESCHADIGD KRAAKBEEN

    Naast normale, leeftijdsgebonden slijtage aan de knie kan het gewricht ook slijten of kan het kraakbeen beschadigd raken als iemand aanzienlijke O- of X-benen heeft. Dit soort veranderingen kunnen een mens overvallen, met pijn die vaak eerst optreedt tijdens volstrekt normale dagelijkse activiteiten. In de vergevorderde stadia zorgt deze aandoening voor ernstige beperking van de mobiliteit van het gewricht. Anti-reumatische pijnstillers samen met een kniebandage kunnen de pijn verlichten of zelfs volledig verhelpen.

  • PATELLOFEMORAAL PIJNSYNDROOM

    Deze term omvat een scala aan verschillende aandoeningen van de knieschijf (patella). Deze aandoeningen variëren van functiestoornissen van de bovenbeenspieren tot een aangeboren afwijking waarbij de knieschijf gevoelig is voor ontwrichting. Doorgaans verschijnt de pijn bij het lopen, rennen of rechtop gaan staan vanuit een squat.  Bruikbare behandelingsopties kunnen bestaan uit fysieke training van de dijspieren, specifiek gericht op verbetering van hun vermogen om de knieschijf op zijn plaats te houden en/of hem goed te bewegen. Het gebruik van een kniebandage is ook nuttig. 

    Deze informatie is niet bedoeld ter vervanging van professioneel medisch advies, diagnose of behandeling. Consulteer altijd een arts als u vragen hebt over een medische aandoening. Sla professioneel advies niet in de wind of wacht er niet mee het in te winnen vanwege iets dat u hier hebt gelezen.

    Informatiepagina over de knie

    Bekijk kniebandages


Pols

De pols is waarschijnlijk het belangrijkste gewricht in ons beroeps- en privéleven. Onze handen en vingers worden haast continu gebruikt, of we nu aan het sporten zijn, muziek maken of achter de computer werken. Dit constante gebruik houdt in dat het risico op letsels aan onze pols enorm is, en gezien over een tijdspanne van jaren, kunnen deze gewrichten door chronische overbelasting slijten met een aantal pijnlijke aandoeningen -zoals hieronder beschreven- tot gevolg.

  • BOTBREUKEN

    Spaakbeenbreuken en scafoïde (handwortelbeentje) breuken kunnen intense pijn in de pols veroorzaken. Afhankelijk van het type en de plaats van het letsel moet de breuk eerst gezet worden en dan geïmmobiliseerd met een gips ter hoogte van de onderarm. Dit gips kan na ongeveer vier tot twaalf weken worden verwijderd. Dan is het gewricht weer vrij te bewegen en kan de patiënt beginnen met beetje bij beetje te bewegen. Herstel kan worden bevorderd door fysiotherapie en het gebruik van een polsspalk.

  • ARTROSE AAN DE POLS

    Breuken, ontwrichting van de handwortelbeentjes en jaren van onjuist gebruik of overbelasting kunnen het gewrichtskraakbeen beschadigen, en pijn veroorzaken die niet precies aan te wijzen is en er soms voor zorgt dat de pols zwelt. Röntgenfoto's kunnen worden gebruikt voor een definitieve diagnose. Acute artrose kan worden behandeld met pijnstillers, polsbraces of -spalken waarmee extreme beweging van de pols wordt voorkomen. De getroffen pols moet ook rust krijgen en worden beschermd.

  • CARPALE-TUNNELSYNDROOM

    De carpale tunnel wordt gevormd door de botten in de pols en een dwars ligament, en hier doorheen lopen diverse buigpezen en de nervus medianus, die de gevoelsensatie naar de vingers verzorgt. Pijn treedt op in de hand wanneer deze tunnel vernauwt, een aandoening die het gevolg kan zijn van bloeduitstortingen of overbelasting van de pols. Het meest kenmerkende symptoom is pijnlijke paresthesie in de vingers (zoals onaangename tintelingen) die vooral 's nachts optreedt. De aangedane hand schudden of erop wrijven kan meteen verlichting brengen. Verbetering van de symptomen door middel van het gebruik van een spalk die de pols immobiliseert, vereist langdurige behandeling.

  • TENOSYNOVITIS

    Tenosynovitis is een aandoening aan de pezen die over de rug van de hand lopen en waarmee de vingers en duimen rekken. Het wordt een probleem wanneer deze pezen zwellen door overbelasting of door veranderingen als gevolg van reumatoïde aandoeningen. Het gewricht heeft rust nodig en kan met koudetherapie behandeld worden, indien nodig. En het mag absoluut niet overbelast worden. Antireumatica bieden snel pijnverlichting, net als polsspalken die het aangedane gebied stabiliseren met lichte druk.

    Deze informatie is niet bedoeld ter vervanging van professioneel medisch advies, diagnose of behandeling. Consulteer altijd een arts als u vragen hebt over een medische aandoening. Sla professioneel advies niet in de wind of wacht er niet mee het in te winnen vanwege iets dat u hier hebt gelezen.

    Informatiepagina over de hand en de pols

    Bekijk hand- & polsbandages


Enkel

De enkel is letterlijk een wankel gewricht! Praktisch iedereen kent wel de pijn van een verzwikte enkel door een misstap. Die pijn is doorgaans het gevolg van grote druk op de laterale gewrichtsbanden of de buitenenkel, die soms leidt tot een gebroken bot. Deze scenario's kunnen zich in het alledaagse leven voordoen, maar blessures aan het bovenste spronggewricht treden meestal op tijdens het sporten, waarbij speciale voorzorgsmaatregelen dienen te worden getroffen om de enkel te beschermen. Hierna volgen een aantal van de meest voorkomende blessures.

  • ANATOMIE

    Wanneer de voet naar beneden is gericht, zijn de beenderen in de enkel minder stabiel, en vertrouwt het gewricht op gewrichtsbanden en spieren als het gaat om stabiliteit.

  • LETSEL AAN GEWRICHTSBANDEN (VERSTUIKING)

    Bij het naar binnen draaien van de voet - een van de meest voorkomende blessures aan de gewrichtsbanden - scheuren de buitenste (laterale) gewrichtsbanden in lichte tot ernstige mate, waardoor bewegen van het bovenste spronggewricht uiterst pijnlijk is. Het is raadzaam om een verzwikte enkel door een arts na te laten kijken om botbreuken uit te sluiten. Naast fysiotherapie omvat behandeling vaak hoog leggen van de enkel, een enkelbandage, rust, ijspakkingen en compressie.

    Deze informatie is niet bedoeld ter vervanging van professioneel medisch advies, diagnose of behandeling. Consulteer altijd een arts als u vragen hebt over een medische aandoening. Sla professioneel advies niet in de wind of wacht er niet mee het in te winnen vanwege iets dat u hier hebt gelezen.

    Informatiepagina over de enkel en de voet

    Bekijk enkel- & voetbandages


Elleboog

Een aantal anatomische structuren zit opeengepakt in een kleine ruimte in de elleboog. In combinatie met zwaar en voortdurend gebruik van de arm in het dagelijkse leven is vooral dit gewricht gevoelig voor letsel en ziekte. Diagnose en therapie zijn vaak langdurige processen, en die gaan gepaard met een scala aan symptomen. Op deze pagina staat een kort overzicht van veel voorkomende probleemgebieden.

  • TENNISARM

    Tennis is niet de enige oorzaak van elleboogproblemen: een scala aan dagelijkse activiteiten, zoals werken achter de computer of handenarbeid, kan ook spanning op dit gewricht geven door overbelasting van de spieren in de pols en de vingerstrekkers. Het gevolg kan heel erge, stekende pijn zijn, vooral in het buitenste deel van het ellebooggewricht. Behandeling bestaat uit het gewricht rust gunnen en bewegingen vermijden die de pijn veroorzaken. Lokale pijnstillers en elleboogbandages kunnen ook verlichting bieden, evenals vele vormen van fysiotherapie.

  • GOLFARM

    De golfarm is een aandoening waarbij de spieren die de pols en de vingers doen buigen, chronisch overbelast zijn. Net als bij de tennisarm maken rust, pijnstillers en elleboogbandages vaak deel uit van de behandeling.

    Informatiepagina over de elleboog

    Bekijk elleboogbandages


Rug

75% van alle mensen heeft soms of voortdurend periodes van rugpijn, waarmee deze aandoening de op een na meest voorkomende oorzaak van bezoeken aan de orthopedist is. De lumbale wervelkolom heeft het bij uitstek zwaar te verduren wanneer onze gewrichten met de jaren slijten, waardoor het ineens pijnlijk is om rechtop te staan - een activiteit die doorgaans zonder verder nadenken wordt gedaan. Hierna volgen een aantal van de meest voorkomende rugblessures.

  • PIJNSYNDROMEN

    De tussenwervelschijven vormen een bron van veel pijn in de wervels. De tussenwervelschijven tussen elke wervel zijn elastische structuren die fungeren als veren en schokdempers, en die beweging van de wervels mogelijk maken. Als ze afvlakken, slijten de gewrichten in de ruggengraat in de loop der tijd en vernauwen de zenuwwortelkanalen. Deze veranderingen leiden tot pijnlijke zenuwwortelirritaties en rugpijn door spierspanning. Soms straalt de pijn uit naar de billen en het bovenbeen. De term "spit" wordt gebruikt als scherpe pijn plots opkomt. Sterke pijnstillers kunnen in de acute fase helpen bij deze aandoening, net als bedrust. Een rugbandage kan ook effectief zijn, en vaak is fysiotherapie ook heilzaam.

  • HERNIA

    In de vergevorderde fases kan slijtage ervoor zorgen dat de bindweefselringen rondom de tussenwervelschijf slijten, waardoor de kern van de tussenwervelschijf uitstulpt en de zenuwwortels irriteert. Het gevolg is een uiterst pijnlijke spanning in de rugspieren die bewegen bijna onmogelijk maakt. Deze pijn kan ook uitstralen naar de billen en de benen met neurologische stoornissen, zoals paresthesie en zwakte, tot gevolg. Er dienen een röntgenfoto, en een MRI- of CT-scan te worden gemaakt van het aangedane gebied. Elektrodiagnostisch onderzoek wordt gebruikt om zenuwschade te achterhalen. Sterke pijnstillers helpen bij acute hernia. Fysiotherapie dient te worden gestart zodra de acute symptomen zijn verdwenen. Rugbandages zijn ook een vast onderdeel van de behandeling.

    Informatiepagina over de rug en de nek

    Bekijk bandages voor de rug


Nek

Pijn in de bovenste delen van de ruggengraat, van een stijve nek tot een klassieke whiplash, is een veelvoorkomende klacht met veel verschijningsvormen. Pijn kan naar beneden uitstralen, richting de schouders en armen, waardoor het soms lastig is een duidelijke oorzaak vast te stellen. Op deze pagina staat een kort overzicht van veelvoorkomende probleemgebieden.

  • ANATOMIE

    Zeven nekwervels, de tussenwervelschijven die ze van elkaar scheiden, de zenuwen die naar de nek en armen lopen, slagaders die naar de hersenen lopen en een ondersteunend systeem van gewrichtsbanden - ze zitten allemaal opeengepakt in een heel klein gebied in de nek. Door deze functionele gebieden kunnen we ons hoofd draaien en onze nek buigen en rekken. Net als alle andere gewrichten en systemen wordt de ruggengraat blootgesteld aan normale leeftijdsgebonden processen en kunnen ook belasting of overbelasting tot pijnlijke veranderingen leiden. Daarnaast zorgen psychologische factoren, zoals stress, voor een slechte houding en spierspanning.

  • PIJNSYNDROMEN

    "Veelvoorkomende oorzaken van nekpijn zijn vernauwing van de tussenwervelgaten (foramen intervertebrale) en schade aan de tussenwervelschijven. Beide kunnen leiden tot beknelde zenuwen. De pijn komt in eerste instantie op in het gebied rond de cervicale wervelkolom (het halsgebied), dat gespannen en hard is. Pijn die uitstraalt naar de schouders en armen kan paresthesie veroorzaken. Deze vormen van pijn kunnen over het algemeen worden verlicht met lokale toepassing van warmte en fysiotherapie met massage van de nekspieren. Spierontspanners kunnen ook onderdeel uitmaken van de behandeling, evenals nekkragen en/of nekbandages, die warmte bieden en pijnlijke bewegingen tot een minimum beperken."

    Informatiepagina over de rug en de nek

    Bekijk bandages voor de nek